Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού
Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και η Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης για την Κυβερνητική Ανάπτυξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ohood bint Khalfan Al Roumi υπέγραψαν το πρωί της Πέμπτης Μνημόνιο Συνεργασίας των δυο χωρών για την ενίσχυση της συνεργασίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης. Η διαδικασία υπογραφής πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας ΗΑΕ, που διοργανώνει διαδικτυακά η Γενική Γραμματεία Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Οι τομείς συνεργασίας στους οποίους προβλέπεται η ενίσχυση του διαλόγου με την υπογραφή του Μνημονίου αφορούν σε ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, τεχνητή νοημοσύνη, “έξυπνες” υπηρεσίες, στρατηγικό σχεδιασμό ψηφιακής πολιτικής με τη βοήθεια χρήσιμων εργαλείων (government accelerators). Εκτιμώντας τα αποτελεσματικά μέτρα που έλαβε η χώρα μας εν μέσω της πανδημίας, μεταξύ άλλων και των μέτρων ψηφιακής διακυβέρνησης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρότειναν την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατατάσσονται παγκοσμίως μεταξύ των δέκα πιο προηγμένων κρατών στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης. Η ταχύτητα διεκπεραίωσης μιας υπηρεσίας αποτελεί δείκτη αποτελεσματικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα κριτήρια της Δημόσιας Διοίκησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις υπηρεσίες των ΗΑΕ και λειτουργεί ως επιταχυντής για καλύτερα αποτελέσματα. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω μιας υπηρεσίας την οποία αποκαλούν “Happiness meter”. Μέσω της υπηρεσίας αυτής, η κυβέρνηση συλλέγει στατιστικές και αναζητά τρόπους βελτίωσης των ψηφιακών υπηρεσιών.
Στο διαδικτυακό Φόρουμ που ακολούθησε την υπογραφή της συμφωνίας συζητήθηκαν δράσεις για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση και Μεταρρύθμιση, στην οποία συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλοποίησης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, ενώ από πλευράς Η.Α.Ε. υψηλόβαθμα στελέχη του Πρωθυπουργικού Γραφείου και του Υπουργού Επικρατείας.