Η δράση αφορά στην ψηφιακή αίτηση και παραλαβή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr), επίσημου ηλεκτρονικού αντιγράφου δικαστικών αποφάσεων των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας.

Η δράση μέχρι τώρα (16/04/2021) έχει υλοποιηθεί στα παρακάτω δικαστήρια:

  • Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης
  • Εφετείο Θεσσαλονίκης
  • Εφετείο Πειραιώς
  • Πρωτοδικείο Άμφισσας
  • Πρωτοδικείο Βέροιας
  • Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης
  • Πρωτοδικείο Πειραιώς

Η ψηφιακή αίτηση και παραλαβή επίσημου ηλεκτρονικού αντιγράφου δικαστικών αποφάσεων υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (Ε.Π.Α.Δ.) και εντάσσεται στο μνημόνιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι Γενικοί Γραμματείς Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή διαθέτει διεπαφή για την είσοδο των δικηγόρων στο σύστημα, η οποία γίνεται είτε με κωδικούς taxisnet, είτε με τη χρήση της σχετικής υπηρεσίας της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων. Αφορά δικαστικές αποφάσεις από το 2015 έως σήμερα και είναι προσβάσιμη μέσω του https://www.gov.gr/ipiresies/dikaiosune/dikasteria/elektronikes-dikastikes-apophaseis.

Η δράση θα συμβάλλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και γενικότερα στη μείωση του διοικητικού φόρτου, εξοικονομώντας παράλληλα χρόνο και πολύτιμους πόρους. Την αναγκαιότητά της ενισχύει στη δεδομένη χρονική συγκυρία, η υγειονομική κρίσης της νόσου covid- 19.

Σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους θα ενταχθούν όλα τα δικαστήρια της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, οπότε και αναμένεται η ολοκλήρωση της δράσης.

alt2
mindigital logo_govgr_pos logo-diavgeia logo-datagovgr logo-national-coalition logo-kep secdigital-logo-digitalplan logo_european_soccial_plan5
Προτιμήσεις Marketing

Παρακαλόύμε επιλέξτε τον τρόπο που θέλετε να μαθένετε νέα από εμάς:


Μπορείτε να διαγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή από τη λίστα μας, κάνοντας κλικ στο link στο κάτω μέρος του email που θα λάβετε από εμάς.


Χρησιμοποιούμε το Mailchimp ως marketing πλατφόρμα. Κάνοντας κλικ στο κουμπί 'Υποβολή' αποδέχεστε να μεταφερθούν τα στοιχεία σας στο Mailchimp για επεξεργασία. Μάθετε περισσότερα για την πολιτική απορρήτου του Mailchimp εδώ.

Επιλέξτε τουλάχιστον μία επιλογή. ΕΓΓΡΑΦΗ