Έκθεση Παρακολούθησης της Ψηφιακής Προσβασιμότητας Ιστοτόπων & Εφαρμογών για φορητές συσκευές των Δημόσιων Φορέων & Οργανισμών στην Ελλάδα
Η Έκθεση υποβάλλεται από την Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), στο πλαίσιο της 1ης περιόδου παρακολούθησης (01.01.20 – 22.12.21) της συμμόρφωσης της ψηφιακής προσβασιμότητας των ιστοτόπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με την Οδηγία 2012/2016 της Ε.Ε. η οποία ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με τον ν. 4727/2020.
Η υποβολή της έκθεσης επιδιώκει να συμβάλει στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και στην προαγωγή της διαφάνειας μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.
Αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση και εφαρμογή των θεμάτων ψηφιακής προσβασιμότητας στην Ελλάδα είναι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Απλούστευσης Διαδικασιών.
Ο έλεγχος της συμμόρφωσης των ιστοτόπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα διενεργήθηκε από τις 23 Νοεμβρίου 2021 έως τις 17 Δεκεμβρίου 2021 σε συνολικό δείγμα 323 ιστοτόπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα, με δύο (2) μεθόδους:
- Για τους ιστότοπους: α) Σε 291 ισοτόπους με τη μέθοδο της απλουστευμένης παρακολούθησης και β) Για 15 ιστοτόπους με τη διεξοδική παρακολούθηση
- Για 17 εφαρμογές για φορητές συσκευές με τη μέθοδο της διεξοδικής παρακολούθησης
Η επιλογή του δείγματος έγινε με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, ενώ ο έλεγχος συμπεριέλαβε δοκιμασίες για καθεμία από τις Αρχές Προσβασιμότητας, «Αντιληπτικότητα», «Χρηστικότητα», «Κατανοησιμότητα» και «Στιβαρότητα» που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι της Εκτελεστικής Απόφασης (Ε.Ε.) 2018/1524, παρ. 1.3.2.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανέδειξε ότι:
- Στο πλαίσιο του απλουστευμένου ελέγχου των ιστοτόπων η πλειοψηφία των παραβιάσεων (σχεδόν 90%) εντοπίζεται μόνο σε τρία (3) από τα συνολικά πενήντα (50) κριτήρια προσβασιμότητας που ελέγχθηκαν. Ειδικότερα τα τρία (3) κριτήρια στα οποία εντοπίστηκαν οι περισσότερες παραβιάσεις ανήκουν στα 37 συνολικά κριτήρια βάσει των οποίων αξιολογούνται οι αρχές προσβασιμότητας «Αντιληπτικότητα» (Perceivable) και «Χρηστικότητα» (Operable). Συγκεκριμένα, σχεδόν οι μισές παραβιάσεις (48,79%) εντοπίζονται στο κριτήριο προσβασιμότητας που σχετίζεται με την αντίθεση φωτεινότητας (1.4.3 Contrast), το 20% των παραβιάσεων εντοπίζονται στο κριτήριο προσβασιμότητας «1.1.1 Non-Text Content» και το 18,07% στο κριτήριο προσβασιμότητας «2.4.4 Purpose (In Context)». Τα αποτελέσματα του ελέγχου των αρχών προσβασιμότητας «Κατανοησιμότητα» (Understandable) και «Στιβαρότητα» (Robust) κρίνονται θετικά αφού στα 13 συνολικά κριτήρια προσβασιμότητας εντοπίζεται πολύ μικρός αριθμός παραβιάσεων (σχεδόν 10%).
- Τα αποτελέσματα του διεξοδικού ελέγχου είναι αντίστοιχα με αυτά του απλουστευμένου ελέγχου, καθώς η πλειοψηφία των παραβιάσεων, εντοπίζεται στο ίδια κριτήρια προσβασιμότητας.
- Στο πλαίσιο του διεξοδικού ελέγχου για τις εφαρμογές για φορητές συσκευές η πλειοψηφία των παραβιάσεων (σχεδόν 94%) εντοπίζεται μόνο σε τρία (3) από τα συνολικά πενήντα (50) κριτήρια προσβασιμότητας που ελέγχθηκαν. Ειδικότερα τα τρία (3) κριτήρια στα οποία εντοπίστηκαν οι περισσότερες παραβιάσεις ανήκουν στα 23 συνολικά κριτήρια βάσει των οποίων αξιολογούνται οι αρχές προσβασιμότητας «Αντιληπτικότητα» (Perceivable) και «Στιβαρότητα» (Robust). Συγκεκριμένα σχεδόν το 43,51% των παραβιάσεων εντοπίζονται στο κριτήριο προσβασιμότητας «1.3.1 Info and Relationship», το 37,84% των παραβιάσεων εντοπίζονται στο κριτήριο προσβασιμότητας «4.1.2 “Name, Role, Value» και το 13,16% στο κριτήριο προσβασιμότητας που σχετίζεται με την αντίθεση φωτεινότητας (1.4.3 Contrast). Τα αποτελέσματα του ελέγχου των αρχών προσβασιμότητας «Κατανοησιμότητα» (Understandable) και «Χρηστικότητα» (Operable) κρίνονται θετικά αφού στα 27 συνολικά κριτήρια προσβασιμότητας εντοπίζεται πολύ μικρός αριθμός παραβιάσεων (σχεδόν 6%).
Στην Έκθεση περιγράφεται επιπρόσθετα, ο εθνικός μηχανισμός υποβολής παρατηρήσεων και παρουσιάζεται το πλαίσιο της υφιστάμενης και μελλοντικής ψηφιακής στρατηγικής της Ελλάδας για την προαγωγή της ψηφιακής προσβασιμότητας.
Μπορείτε να δείτε τη συνολική έκθεση για το έτος 2021 εδώ