09
ΙΟΥΝ
ΝΕΑ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Διαθέσιμη η ελληνική έκδοση του ευρωπαϊκού πλαισίου για τις ψηφιακές ικανότητες των πολιτών DigComp 2.2.

Με στόχο  την ωρίμανση ενός εθνικού πλαισίου αναφοράς για τις ψηφιακές ικανότητες των πολιτών, η Γενική  Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών διαθέτει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό  την ελληνική έκδοση του ευρωπαϊκού πλαισίου  για τις ψηφιακές ικανότητες των πολιτών  DigComp 2.2.,στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι σε ευθυγράμμιση με την Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού (ΒΨΜ) η οποία αποτελεί την εθνική Στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ψηφιακή ικανότητα των πολιτών(DigComp) παρέχει μια κοινή γλώσσα και αντίληψη για τον προσδιορισμό και την περιγραφή των βασικών τομέων της ψηφιακής ικανότητας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των απαραίτητων πολιτικών, τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης, όσο και στην αγορά εργασίας.

Η παρούσα έκδοση DigComp 2.2.  περιλαμβάνει τη μετάφραση και απόδοση στα ελληνικά του επικαιροποιημένου πλαισίου αναφοράς το οποίο  παρέχει περισσότερα από 250 νέα παραδείγματα γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων που βοηθούν τους πολίτες να αξιοποιήσουν με αυτοπεποίθηση, κριτική ικανότητα και ασφάλεια τις ψηφιακές τεχνολογίες. Στην νέα του έκδοση του DigComp 2.2. συμπεριλαμβάνονται και  οι νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Παράλληλα προσφέρει μια περαιτέρω δυνατότητα εμβάθυνσης σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικότητας στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και συναλλαγές ενώ αναμένεται να ενισχύσει την άμβλυνση του ψηφιακού χάσματος σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο της επίτευξης στόχων της ΕΕ που τέθηκαν  σε όλα τα κ.μ. από την Ψηφιακή Δεκαετία.

Τέλος αναμένεται να προωθήσει την υιοθέτηση του προτύπου από οργανισμούς, εκπαιδευτικούς φορείς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ώστε να δημιουργηθούν προγράμματα ψηφιακής κατάρτισης και εργαλείων αυτοαξιολόγησης για όλους τους πολίτες, προκειμένου να διαμορφωθεί το οποίο θα ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες του ψηφιακού κράτους και της ψηφιακής οικονομίας.

Μπορείτε να κατεβάσετε την  ελληνική έκδοση του DigComp 2.2. εδώ

mindigital logo_govgr_pos logo-diavgeia logo-datagovgr logo-national-coalition logo-kep secdigital-logo-digitalplan logo_european_soccial_plan5
Προτιμήσεις Marketing

Παρακαλόύμε επιλέξτε τον τρόπο που θέλετε να μαθένετε νέα από εμάς:


Μπορείτε να διαγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή από τη λίστα μας, κάνοντας κλικ στο link στο κάτω μέρος του email που θα λάβετε από εμάς.


Χρησιμοποιούμε το Mailchimp ως marketing πλατφόρμα. Κάνοντας κλικ στο κουμπί 'Υποβολή' αποδέχεστε να μεταφερθούν τα στοιχεία σας στο Mailchimp για επεξεργασία. Μάθετε περισσότερα για την πολιτική απορρήτου του Mailchimp εδώ.

Επιλέξτε τουλάχιστον μία επιλογή. ΕΓΓΡΑΦΗ